Alt du trenger å vite om 3PL, 4PL & 5PL.

 

Dersom du driver innen eCommerce, har du kanskje hørt om tredjeparts logistikkhåndtering (3PL). 

Det finnes mange fordeler ved å benytte seg av 3PL. Vi kan for eksempel nevne tids- og kostnadsbesparelser, økt fokus på kjernevirksomhet og mer fleksibilitet. Det finnes imidlertid også eksterne logistikktjenester som omtales som 4PL og 5PL.

Hva er 5PL, og hvordan fungerer det? Det skal vi nå se nærmere på! 

En definisjon | Hva er 5PL logistikk? 

For å forstå hva 5PL logistikk er, bør du også forstå hva 1PL, 2PL, 3PL og 4PL logistikk er. Logistikkleverandører tilbyr tjenester på en rekke ulike nivåer. 

Generelt sett kan du betrakte 1PL som den enkleste formen for logistikkleverandør, mens 5PL logistikk er mer omfattende. Her er en oversikt:

  • 1PL: En enkelt leverandør i et avgrenset område som har ekspertise på spesifikke varer og sendemetoder. Dette kan være et budfirma eller en fabrikks egne transportmidler.
  • 2PL: En logistikkleverandør som kan tilby logistikktjenester av mer spesialisert art enn 1PL, over et større geografisk område. Kontrakt mellom kunde og 2PL-leverandør kan foreligge. Leverandøren kan tilby frakt og lager.
  • 3PL: En tredjeparts logistikkleverandør tilbyr det samme som 2PL, men er også integrert opp mot kundens system (f.eks. API-integrasjoner). Tjenestene er dessuten mer tilpasset enkeltkundens behov.
  • 4PL: En fjerdeparts logistikkleverandør har ikke lagerkapasitet eller egne transportmidler. 4PL har funksjon innen integrasjon og allokering i en større forsyningskjede. En 4PL vil outsource egnede 3PL-leverandører til kunden.
  • 5PL: Hva er 5PL logistikk? En femteparts logistikkleverandør som tilbyr tjenester innen administrering av forsyningskjede og rådgivning til kundene. Med tjenester innen 5PL logistikk vil kunden motta hjelp med alt innen logistikk. Du kan betrakte en 5PL-leverandør som en partner som jobber tett og strategisk sammen med kunden om å finne de beste logistikkløsningene.

5PL logistikk innebærer administrering av en rekke nettverk

Små bedrifter har gjerne ikke så mange ordre, og det vil gjerne holde med et par logistikkleverandører. Når det er få leverandører inkludert i prosessen, er forsyningskjeden enkel å forholde seg til.

Etter hvert som bedriften vokser, vil det gjerne dukke opp store og kompliserte oppgaver relatert til logistikk. Dersom du får hjelp i form av 5PL logistikk, vil 5PL-partneren din håndtere tjenester innen både 3PL og 4PL for kunden.

5PL logistikk handler om å finne de mest gunstige alternativene for kundene i forsyningskjeden. En 5PL-partner vil gjerne håndtere logistikken hos både 3PL- og 4PL-firmaer. 

Hvilke ansvarsområder inkluderes i 5PL logistikk?

Firmaer som tilbyr tjenester innen 5PL logistikk har ansvaret for en rekke viktige og avgjørende elementer i kundens forsyningskjede. Leverandøren vil administrere og håndtere oppgavene på vegne av kunden.

Hva slags ansvarsområder omfattes av 5PL logistikk? Som regel vil en 5PL-partner fokusere på tre viktige ansvarsområder:

  • Planlegging av prosesser relatert til logistikk
  • Kartlegging av logistiske behov for bedriften
  • Håndtering og utførelse av ulike logistikkløsninger

En partner som tilbyr tjenester innen 5PL logistikk vil gjerne administrere hele nettverk bestående av forsyningskjeder. 5PL-partneren vil implementere og utvikle et best mulig nettverk av forsyningskjeder for klienten. Klienten vil typisk være en nettbutikk.

En 5PL partner kan forhandle frem lavere fraktkostnader

Dersom du driver en nettbutikk som er i vekst, vil du gjerne oppleve å motta stadig flere ordre. Fraktkostnader er derfor en veldig sentral del av regnskapet. Noe av det viktigste en 5PL-partner kan hjelpe deg med, er å forhandle ned fraktkostnadene.

En 5PL-partner har gjerne tilgang på en innholdsrik database med informasjon om 2PL, 3PL, lagerbygg, sjåfører og lignende. Dette gjør at de kan få oversikt over priser og forhandle frem lukrative avtaler på dine vegne. 

5PL logistikk med moderne teknologi

Alle som driver innen eCommerce vet at kundene har høye forventninger til frakt. Aller helst vil de ha leveransen lynraskt og gratis. For å kunne tilby kundene raske og billige leveringer, må du ha oversikt over og analysere fraktdata.

Det kan dessuten være relevant å se på KPI for forsyningskjeden. Dette kan imidlertid være en tidkrevende jobb uten riktig teknologi. En 5PL partner har teknologien som trengs for å kunne innhente slike data. 

Ved hjelp av programvare kan man for eksempel spore pakker i sanntid, og analysere data raskt og effektivt.

Hvem tilbyr 5PL logistikk i Norge?

Det er ikke mange firma som tilbyr 5PL logistikk i Norge. De fleste logistikktjenester på markedet er begrenset til 2PL eller 3PL. 

Litt om oss i 360 Logistics

360 Logistics er en populær totalleverandør innen tredjepartslogistikk, og bistår mange kjente norske nettbutikker. Vi kan også hjelpe med 5PL-tjenester og rådgiving innen innkjøp, frakt, supplering og tekniske løsninger. 

Automasjonsdrevet logistikk sikrer optimaliserte prosesser, og det er fokus på presis og hurtig leveranse. 360 Logistics kan blant annet vise til et bærekraftig samarbeid med Porterbuddy, Postnord, Best, Helthjem, Bring og DHL.

360 Logistics kan fungere som en 3PL-partner som tilbyr smart integrasjon mellom nettbutikken din og deres WMS-system. Dermed kan du som kunde hele tiden ha full oversikt. 

Vi tilbyr lagerplass og kan både pakke og sende produktene dine til kunder. 

Test ut våres priskalkulator for mer informasjon https://360logistics.no/priskalkulato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *