
Slik sikrer du en optimal lagerbeholdning
Hvor stor lagerbeholdning bør jeg ha? Og hvor ofte bør jeg kjøpe inn varer? Dette er spørsmål vi ofte får fra våre kunder. Denne artikkelen gir deg langt på vei svaret.
Å drive nettbutikk er et marginspill. Små justeringer på kostnadssiden kan bety natt og dag for lønnsomheten. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hvor ofte og hvor mange varer man kjøper inn.
Mange selskaper supplerer sine varelager fortløpende basert på behov. Dette kan resultere i unødvendige mange innkjøp og en lgerbinding som spiser lønnsomheten i selskapet. Kunsten å finne en hensiktsmessig lagerbeholdning og innkjøpsflyt kan være det som skal til for å skalere lønnsomt. Her kan EOQ-formelen være et nyttig hjelpemiddel.
Hva er EOQ?
EOQ står for Economic order quantity og er en formel som hjelper deg å finne et innkjøpskvantum som minimerer ditt lagringsbehov og innkjøpskostnader uten å gå på bekostning av ditt ordrevolum. Oppsummert kan fordelene ved EOQ-formelen listes som følger:
Minimere Storage
Storage er en av de største kostnadsdriverne innen logistikk. For lav lagerbeholding kan resultere i flaskehalser på utgående logistikk mens et for stort varelager påvirker lønnsomheten din unødvendig negativt. EOQ-formelen finner den lagerbeholdningen som sikrer at du kan levere vetterspurt volum uten å betale unødvendig mye for varer som støver ned og binder arbeidskapital.
Minimere innkjøpskostnader
For hver gang man handler inn varer fra leverandør påløper det transaksjonskostnader. Disse transaksjonskostnadene påvirkes ikke nevneverdig av størrelsen på innkjøpet. Tiden som medgår til bestilling, validering, oppfølging av Shipping, kommunikasjon med leverandør osv, er noenlunde den samme uavhengig av om det er 500 eller 5000 varer som bestilles. EOQ-formelen hjelper deg å minimere innkjøpskostnadene, uten at du bygger opp en unødvendig høy lagerbeholding.
Det optimale innkjøpsvolumet finner du i skjæringspunktet mellom lagerkost (som stiger med innkjøpsvolum) og transaksjonskost per ordre (som synker med innkjøpsvolum).

- Årlig etterspørsel (E) – Hvor mange enheter kan jeg selge av varen i året?
- Lagerkost (L) – Hvor mye koster det meg å lagre en enhet av dette produktet i året
- Transaksjonskost (I) – Hva er transaksjonskosten for å gjennomføre et innkjøp
- Etterspørsel (E): 5500 produkter i året
- Storage (L): 9,6 kroner per produkt i året
- Innkjøpskostnad (I): 5 timer x 350kr/time = 1750 kr